Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφ. Σημερινή
Μέσα από τον βαθύ ύπνο με ξυπνά απότομα το άκουσμα των σειρήνων. Ήταν ακόμα μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, της μαύρης περιόδου για την Κύπρο μας. Ήταν η 20ή Ιουλίου.
Ώρα 5:30. Οι σκέψεις τρέχουν και με ταξιδεύουν στο παρελθόν με ταχύτητα φωτός, σαν τις αχτίδες του ήλιου που σκίζουν τα παραθυρόφυλλα και τρυπώνουν μέσα στο δωμάτιο όταν αυτός ανατέλλει.
Δεν με αφήνουν στο παρόν αλλά με τραβάνε από το χέρι και με πάνε μακριά, σε ένα τρελό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Κολυμπάω, ανάμεσα σε λαμαρίνες των πλοίων, στις ακτές στο «Πέντε Μίλι». Τις ακολουθώ και με βγάζουν στα ρηχά. Μετά, γύρω μου άρβυλα, πατάνε με βία τη θάλασσα και σπάνε την όμορφη γαλήνη της. Αντίσταση μηδαμινή. Όλα δείχνουν προδομένα. Μεταμορφώνομαι και πετάω πάνω από την Κύπρο, που μετατράπηκε σε ένα νεκροταφείο. Βλέπω ζωντανούς νεκρούς. Πτώματα παντού, που είχαν την ξεχωριστή ιδιότητα να αλλάζουν θέση και πλευρά. Η ζέστη του Ιουλίου φούσκωνε, διόγκωνε τα πτώματα και γι’ αυτό μετακινούνταν, με τη γλώσσα έξω, λες και μας κοροϊδεύαν, σύμφωνα με φρικιαστική μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις περισσότερες δολοφονίες τις έπραξαν Τουρκο«κύπριοι», αυτούς που σήμερα παρουσιάζουν διάφοροι σαν αδελφούς, οι οποίοι, όπως αναφέρει άλλος συμπολεμιστής του Κούρδος, δεν είχαν ηθικούς φραγμούς.
Οι φρικιαστικές εικόνες μού δίνουν χαστούκι στη σκέψη και επιστρέφω στο παρόν. Τρέχω στη βιβλιοθήκη και φυλλομετρώ κάποια παλιά βιβλία και εφημερίδες που ξέθαψα σε παλαιοπωλεία. Εντοπίζω ορισμένες δηλώσεις και γεγονότα που είναι βαθιά θαμμένα, για να μην γνωρίζει ο λαός:
- Στην Εφημερίδα «Μιλιέτ», 14 Ιουνίου 1976, σε συνέντευξη στον διευθυντή της Ιπεκσί, που ρωτάει «Πάντως θέλω να επισημάνω τα εξής: Η πρώτη επέμβασή μας στην Κύπρο ήταν νόμιμη», η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Ελένη Βλάχου απαντά καταφατικά «ναι».
- Ο Ράλλης, Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή (όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», 11 Μαΐου 1979), σαν απάντηση στην ομιλία του Ετσεβίτ στο Συμβούλιο Ευρώπης, 10 Μαΐου 1979:
«Σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Κύπρο, αξίζει να παρατηρηθεί ότι η Τουρκία εξαπέλυσε όχι μια, αλλά δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της νήσου. Εάν η πρώτη από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να εξηγηθεί με τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Ετσεβίτ, η δεύτερη ήταν αδικαιολόγητη από πάσης απόψεως. Διότι τον Αύγουστο του 1974 η νομιμότητα είχε ήδη αποκατασταθεί τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, στα πρόσωπα του Κληρίδη και του Καραμανλή αντίστοιχα».
- Ο Καραμανλής σε επιστολή του προς τον Ντεμιρέλ, 19 Μαΐου 1976, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23 του ίδιου μήνα, γράφει: «Την 20ή Ιουλίου 1974 η Τουρκία εισέβαλεν εις την Κύπρον επωφελούμενη του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου και ισχυριζόμενη ότι ο σκοπός επεμβάσεως ήτο η αποκατάστασις της νομιμότητας. Η νομιμότης όμως απεκαταστάθη μετά 3 ημέρας εις την Κύπρο εις το πρόσωπον του Κληρίδη και εις την Ελλάδα με την επιστροφή μου. Ο σκοπός, επομένως, της τουρκικής επεμβάσεως είχεν εκπληρωθεί και λογικώς η Τουρκία θα έπρεπε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρον».
- Ο Ευάγγελος Αβέρωφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα», 25 Μαρτίου 1978, δηλώνει με απερίφραστη ικανοποίηση προφήτου: «Σε όλα μου τα γράμματα στον Καραμανλή τού έλεγα: Μην πιστεύεις τίποτα από όσα σου λένε. Δεν πέφτει εύκολα το στρατιωτικό καθεστώς. Μόνο με μια εθνική συμφορά θα πέσουν. Εάν δεν γινόταν η τραγωδία της Κύπρου, δεν θα έπεφταν εύκολα».
- Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αργότερα στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», εμφανίστηκε λαλίστερος. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», την 1η Νοεμβρίου 1986, είπε: «Εσείς είχατε δίκιο που κάνατε την πρώτη απόβαση στην Κύπρο για να προφυλάξετε τους Τούρκους. Δεν υπήρχε όμως ανάγκη για τη δεύτερη. Μην ξεχνάτε ότι τότε ήταν η Χούντα. Η πρώτη απόβαση ήταν ένα καλό μάθημα στους δικούς μας, τους φανατικούς Έλληνες».
- Η Ελένη Βλάχου, εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή» της Ελλάδος και βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ., στις 21 Ιουλίου 1974 και ώρα 6 μ.μ. δήλωνε στον αγγλικό σταθμό BBC, «ότι η τουρκική εισβολή ήταν επιχείρηση αστυνομική, και ότι μετά την επαναφοράν της συνταγματικής τάξεως, οι Τούρκοι θα φύγουν!». Ενώ συνεχίζοντας, είπε: «Δεν είμαι εναντίον των Τούρκων, αλλά κατά της ελληνικής Χούντας».
- Σε συνέντευξή του ο προϊστάμενος της ΚΥΠ Τουμπάζος, που παρεχώρησε στην εφημερίδα «Ο Αγών», 24 Απριλίου 1979, ο οποίος είναι ίσως το αρμοδιότερο πρόσωπο να μας δώσει τις πιο έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι: «Η κυπριακή ηγεσία γνώριζε και ανέμενε εκδήλωση του πραξικοπήματος. Γνώριζε ότι ταυτόχρονα θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή». Γι' αυτό και η σύσταση του ιδίου προς την οικογένειά του, που παραθέριζε στην Κερύνεια: «Αν εκδηλωθεί πραξικόπημα γυρίστε αμέσως στην Λευκωσία, γιατί θα επακολουθήσει τουρκική εισβολή». Ο Τουμπάζος έκανε ακόμα μια εκπληκτική αποκάλυψη, πως η ΕΟΚΑ Β' δεν γνώριζε ότι θα πραγματοποιηθεί πραξικόπημα!
Μετά τα προαναφερόμενα, θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα, όπως το γιατί ο Καραμανλής κράτησε την ίδια ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, αφού αυτή ήταν όχι μόνο υπεύθυνη για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αλλά και αποδεδειγμένα ανίκανη να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, όπως φάνηκε κατά τον Αττίλα 1; Γιατί ακολούθως εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα 519 στις 29 Ιουλίου 1974, που με αυτό έδινε αμνηστία στους χουντικούς; Γιατί από τις 24 Ιουλίου ώς τις 14 Αυγούστου 1974, εν αντιθέσει με τους Τούρκους, δεν απεστάλη στην Κύπρο ούτε ένα φυσίγγι! Ενώ στις 15 Αυγούστου ο Καραμανλής δήλωνε ότι: «Η Κύπρος κείται μακράν και δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε».
Και γιατί με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 1975, απαγόρευε διερεύνηση για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, με τη δικαιολογία ότι τούτο επέβαλλαν «εθνικοί λόγοι»; Ποιοι λόγοι είναι αυτοί; Τι φοβούνται και τι κρύβουν;
Δυστυχώς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες πολιτικοί όχι μόνο ανέχθηκαν τον «Αττίλα 1», αλλά βοήθησαν στην πραγματοποίησή του, προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία, ενώ τον Αττίλα ΙΙ οι ίδιοι τον θεωρούσαν έξω από τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Κύπρος πουλήθηκε για να έρθει η λεγόμενη δημοκρατία στην Ελλάδα, αυτή είναι η πικρή αλήθεια, γι' αυτό κανείς δεν απαιτεί πραγματικά να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου, παρά μόνο οι Έλληνες εθνικιστές. Είναι καιρός να μάθουμε επιτέλους ποιοι είναι οι προδότες και ποιοι οι εθνάρχες...
Γεάδης Γεάδη
Commentaires